Visualisering av data

Nedan finns länkar till en del webbsidor och bloggar som på olika sätt berör visualisering av data.

Datavisualization uppdateras inte så ofta och handlar oftare om mer lättsam infografik än visualisering, men har ändå en del intressanta inlägg.

Eager Eyes av Robert Kosara, en väldigt populär blogg som innehåller en hel del matnyttigt.

Edward Tufte Webbsida för nestorn inom visualisering av data.

Flowing Data av Nathan Yau, som även har skrivit den intressanta boken Visualize This! Nathan använder ofta statistikprogrammet R, men en hel del inlägg är av mer generell natur. Om man betalar får man ta del av ytterligare material via bloggen.

Gapminder Ni har säkert sett Hans Roslings bollar som åker runt i grafer (om inte borde ni kolla in dem). Här presenteras mjukvaran bakom (liknande funktionalitet finns i Googles lösningar).

Google Fusion Tables Information och exempel kring hur Google Fusion Tables kan användas.

Junk Charts av Kaiser Fung, handlar oftast om så kallad ”junk chart” (begrepp som Tufte lanserade), dvs. mindre lyckade grafer. Men det kan ändå ge en del insikter och tips. Kaiser har även en annan blogg, Numers rule your world, vilken har samma namn hans bok. Den bloggen är dock mer inriktad på statistik.

Spatial Analysis en blogg om visualisering som framför allt är inriktad på saptiala data.

Vis4.net av Gregor Aisch, en lite mer teknisk blogg kring visualisering och de verktyg man kan använda för att illustrera data.

Visualizing Data av Andy Kirk, som även kommit ut med en bok om visualisering.

Visual.ly en blogg som ofta handlar om mer lättsam infografik, men där finns en hel rad intressanta bloggposter om olika sorters grafer, med mera. .