Kartmarathon: V

Näst sista delen av min kartkavalkad: det är dags för Vänsterpartiet. Kartan nedan visar stödet för V i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Valdistrikt är den minsta administrativa enheten vid svenska val. Ett valdistrikt består vanligen av 800-1200 personer och varje valdistrikt har en vallokal. Storleken kan variera rejält – från ett kvarter i en större stad till ett vidsträckt område på landsbygden.Som framgår av min inledning av den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten i 2010 års riksdagsval fördelar sig då enligt följande för V:

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet): 374 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 566 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 429 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 299 distrikt
Det mönster som framträder är tydligt: V har ett starkare stöd i norr än i söder. Fast klicka på kartan för större bild, så ser ni geografiskt sett små valdistrikt i t.ex. Göteborg där stödet är förhållandevis starkt. Kartan för V liknar i hög grad gårdagens karta för S, även om man kan urskilja skillnader om man jämför kartorna noga. I morgon kommer sista delen i den här kavalkaden, dvs. en karta över Sverigedemokraternas stöd i olika delar av landet  (övriga partiers kartor finns redan här på bloggen).
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.