Kartmarathon: MP

Då har jag nått dag fem i min kartkavalkad. Allianspartierna har alla fått det politiska stödet redovisat i kartform och det är nu dags för oppositionen. Vi börjar med Miljöpartiet. Kartan nedan visar stödet för MP i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Valdistrikt är den minsta administrativa enheten vid svenska val. Ett valdistrikt består vanligen av 800-1200 personer och varje valdistrikt har en vallokal. Storleken kan variera rejält – från ett kvarter i en större stad till ett vidsträckt område på landsbygden.Som framgår av min inledning av den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten i 2010 års riksdagsval fördelar sig då enligt följande för MP:

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet):313 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 376 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 378 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 601 distrikt
På samma sätt som för FP är det inte mycket färg på kartan för MP. Det beror på att MP i likhet med FP är starka i storstäderna där valdistrikten är små rent geografiskt: av de 100 valdistrikt där MP är som starkast i 2010 års riksdagsval ligger 81 i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jämför med C, vars stöd i landet ser helt annorlunda ut.
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.