Kartmarathon: M

I dag är det dag fyra i min kartkavalkad, och det är dags för Moderaterna. Någon har undrat varför det inte är Miljöpartiets tur om jag tar partierna i bokstavsordning. Det beror bara på att jag har gått på partiernas förkortningar. Då får jag även fördelen att jag kan beta av alla regeringspartier innan jag kan gå vidare med oppositionen. I vilket fall, kartan nedan visar stödet för M i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Som framgår av min inledning av den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten i 2010 års riksdagsval fördelar sig då enligt följande för M (korrigerat 15 oktober):

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet): 19 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 510 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 829 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 310 distrikt
Det är värt att notera att det är jämförelsevis få valdistrikt där M har ett stöd som är mer än dubbelt så stort som riksresultatet. Samtidigt är M ett förhållandevis stort parti, så för att hamna i den kategorin krävs att de har lite över 60 procent av rösterna i ett valdistrikt. Om vi ser till kartan så har M starkt stöd i framför allt Stockholms län men även i delar av Västra Götaland och Skåne (klicka på kartan för en större bild). I norra Sverige är dock stödet förhållandevis svagt. Ett distrikt som sticker ut är distriktet Transtrand i Malung-Sälen i Dalarna, där M fick 47 procent av rösterna i 2010 års riksdagsval.
För kartor för övriga allianspartier se: CFP respektive KD. I morgon kommer Miljöpartiet.
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.