Kartmarathon: KD

Dag tre i kartkavalkaden. Turen har nu kommit till Kristdemokraterna. Kartan nedan visar stödet för KD i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Som jag nämnde i min inledning av den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten fördelar sig då enligt följande för KD (korrigerat 15 oktober):

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet): 267 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 434 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 533 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 434 distrikt
Kartan över KD:s stöd skiljer sig från tidigare kartor för C respektive FP. Kristdemokraterna har ett antal starka fästen som ligger skilda delar av landet. Det gäller framför allt trakterna kring Jönköping, i Västerbottens inland (lästips: Torgny Lindgrens Norrlands Akvavit) och i nordligaste Norrbotten. Det sistnämnda gäller framför allt området kring byn Kuttainen, där laestadianismen är stark (se mer här).  I morgon kommer alliansens fjärde part – Moderaterna.
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.