Kartmarathon: FP

Ok, då går vi vidare med kartkavalkaden. I dag tar vi itu med Folkpartiet. Kartan nedan visar stödet för FP i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Som jag nämnde i mitt inledande inlägg i den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten fördelar sig då enligt följande för FP (korrigerat 15 oktober):

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet): 42 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 538 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 833 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 255 distrikt
Ni märker att kartan skiljer sig från kartan som visade stödet för C: FP har ett starkare stöd i storstadsregionerna  och universitetsstäder, men ett svagare stöd på landsbygden (klicka på kartan för att se en större bild). Då FP är starka i större städer innebär det också att de är starka i valdistrikt som är små rent geografiskt, vilket förklarar att kartan är så färglös. Kartan för FP:s stöd är nästan en spegelbild av kartan för C, så jag antar att de kompletterar varandra bra.
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

3 reaktioner på ”Kartmarathon: FP”

  1. @Jacob: Tack, I aim to please. I morgon kommer KD.

    @Joakim: Ja, jag har också funderat på det, men jag har inte hunnit kolla upp det. Många av de distrikt med starkt stöd för FP i Bohuslän består av öar. Öar är väldigt spännande och avvikande i valstatistiken – ofta ett högre valdeltagande än vad socioekonomiska data leder en att tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.