Kartmarathon: C

Ja, då kör vi igång kavalkaden av kartor. Då jag tar partierna i bokstavsordning börjar vi med Centerpartiet. Kartan visar stödet för C i riksdagsvalet 2010 efter valdistrikt. Som jag nämnde i mitt inledande inlägg i den här serien av inlägg har jag delat upp valdistrikten i fyra kategorier. De 5 668 valdistrikten fördelar sig då enligt följande för C (korrigerat 15 oktober):

  1. Mer än dubbelt så stort stöd i förhållande till riket totalt eller större (>2*riksresultatet):610 distrikt
  2. Stödet mer än 50 procent över stödet i riket totalt (>1,5*riksresultatet), dock ej i kategori 1: 487 distrikt
  3. Stödet större än i riket totalt, dock ej i kategori 1 eller 2: 1 083 distrikt
  4. Stödet som i riket totalt eller lägre: 3 488 distrikt
Kartan för C visar ett problem med koropletkartor: det ser ut som om C har ett stöd över riksresultaten i större delen av landet. Och det är sant rent geografiskt, men inte när det gäller röster. Stödet för C är starkare i det större, mer glest befolkade valdistrikten. Om ni tittar närmare på kartan (klicka på den för att se en större bild) så ser ni att stödet för C är lågt i Stockholm, Göteborg och Malmö där många människor bor. I Småland är stödet större, vilket kan förklara den dialekt som många av partiets företrädare numera har.
Kartan är framtagen i ArcGIS, information om valdistriktens utformning kommer från Valmyndigheten och valstatistiken kommer från SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.